Op dinsdag 21 juni 1949 stichtten negen Mortselse gemeentebedienden de Mortselse Heemkundige Kring. Zij wilden een aanspreekpunt zijn over de geschiedenis van Mortsel, gegevens en voorwerpen opslaan, hun kennis openbaar maken en vergeten gebeurtenissen ophalen. Het gemeentebestuur stond positief tegenover dit initiatief en liet de Kring toe om voor hun maandelijkse bijeenkomsten de vergaderzaal van het college in het oude gemeentehuis te gebruiken. In de zaal mochten ook de voorwerpenverzameling en de geschriften opgeborgen worden.
Dit leverde een kleine maand later reeds een eerste tentoonstelling op achter de toen in herbouw zijnde meisjesschool Sint-Lutgardis. De Kring had de wind in de zeilen want ook niet-personeelsleden van de gemeente sloten zich aan als lid. Tevens groeide de verzameling van de kring en in 1951 volgde een tweede tentoonstelling, waarop de “aanwinsten van dat jaar” te bewonderen waren.
De vergaderzaal was duidelijk te klein en de Kring streek neer op de tweede verdieping van het herenhuis in de Edegemsestraat 40, tevens gemeentelijke muziekacademie. Hier konden wij beschikken over de ‘beste’ kamer en de zwaardere voorwerpen vonden een plaats in de kelder.
Voor voorzitter Hubert Croux was een eigen heemmuseum de ultieme droom, maar dat kon natuurlijk niet in één kamer en één kelder.
Wat wel kon was de uitgave van het eerste Jaarboek in 1957.
We noteerden in die periode tal van spreekbeurten, lezingen, bezoeken aan tentoonstellingen, musea, Mortselse monumenten, e.a..
In 1959 vierde een voorspoedige kring haar tiende verjaardag met een academische zitting, een dankmis, de onthulling van een gedenkplaatje aan het graf van J.B. Stockmans, een tentoonstelling en een folkloristische feestdag.